Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τζόζεφ Άντον- Σ. Ρούσντι

Ο Σαλμάν Ρούσντι είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, πατέρας (ή μήπως μητέρα;) της μυθοπλασίας, βέβαια λίγο ... άνισος συγγραφέας (γεγονός που συγχωρείται για έναν πολυγραφότατο συγγραφέα). Μια μυθιστορηματική του βιογραφία μονάχα απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει.

μεταφέρω από το ΠΟΝΤΙΚΙ...


Ο Σαλμάν Ρούσντι κατάφερε μέσα σε μια στιγμή να γίνει ο πιο τυχερός και συνάμα ο πιο άτυχος άνθρωπος του πλανήτη. Οι «Σατανικοί στίχοι» τού άνοιξαν τον δρόμο προς την παγκόσμια επιτυχία και ταυτόχρονα - πρόωρα - προς τον ίδιο του τον θάνατο…
 
Ο μουσουλμανικός κόσμος διατηρεί την εκρηκτική του ευθιξία σε ζητήματα που αφορούν την πίστη, μια ευθιξία που στον δυτικό κόσμο δύσκολα γίνεται κατανοητή λόγω των τεράστιων πολιτισμικών διαφορών, τις οποίες ορισμένοι Δυτικοί εξωραΐζουν με συναινετικές - υποτίθεται - πολιτικές και επι­κίνδυνα ιδεολογήματα. Κάθε τόσο γινόμαστε μάρτυρες απίθανων βιαιοτήτων που έχουν σαν αφορμή μια υποτιθέμενη ή και πραγματική προσβολή κατά της μουσουλμανικής θρησκείας ή του προφήτη της. Κάθε παρεξήγηση κοστίζει δεκάδες ζωές, άπειρες απειλές και συντριπτικές καταστροφές, οι οποί­ες επεκτείνονται και εκτός μουσουλμανικών χωρών, στον όπου γης απόδημο μουσουλμανικό κόσμο! πρόσφατα είναι τα βίαια γεγονότα που ξέσπασαν με αφορμή μια πραγματικά ανόητη ταινία για τον προφήτη. παρόμοια περιστατικά στον δυτικό κόσμο αντιμετωπίζονται ως αισθητικά «εγκλήματα», ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο προκαλούν τις γνωστές σε όλους μας αντιδράσεις, ακόμα και σε χώρες που δεν εμπλέκονται, όπως η δική μας για παράδειγμα, με κανέναν τρόπο. Το 1 989, ένας ινδικής καταγωγής Άγγλος συγγραφέας, ο Σαλμάν Ρούσντι, απέκτησε μια πολύ επικίν­δυνη και εκρηκτική παγκόσμια φήμη λόγω ενός βιβλίου που εξέδωσε, με τίτλο «Σατανικοί στίχοι». Το βιβλίο θεωρήθηκε βέβηλο για τους μουσουλμάνους κι ο συγγραφέας του έλαβε στις 1 4 Απριλίου εκείνης της χρονιάς ένα μοιραίο για τη ζωή του τηλεφώνημα, στο οποίο ένας δημοσιογράφος του BBC τού μετέφερε την καθόλου αισιόδοξη για το μέλλον του είδηση ότι ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί είχε ανακοινώσει «φετφά» που τον καταδίκαζε σε θάνατο. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικό ή εκτός θέματος να θυμίσω ότι η άνοδος του Χομεϊνί πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους εγχώριους προοδευτικούς ως ένα χαστούκι ενάντια στον αμερικανικό τρόπο ζωής… Αιφνιδίως, ο Ρούσντι βρέθηκε στην πιο παράδοξη θέση που μπορεί να βρεθεί άνθρωπος. Αυτόματα έγινε παγκοσμίου φήμης συγγραφέας και υποψήφιος μελλοθάνατος! Βέβαια, η Αγγλία, χώρα όπου η ελευθερία του ατόμου ερμηνεύεται διαφορετικά από ό,τι στο Ιράν, έθεσε τον συγγραφέα υπό διαρκή προστασία ένοπλων φρουρών. Φυσικά η ζωή του άλλαξε ριζικά μιας και αναγκαζόταν για χρόνια να αλλάζει σπίτια και να ζει υπό την απειλή της εκτέλεσής του από κάποιον φανατικό. Η περίπτωσή του αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στον δυτικό κόσμο, πλήθος παρεμβάσεων διάσημων καλλιτεχνών αλλά και κορυφαίων πολιτικών ηγετών της εποχής, όπως του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και του Άγγλου πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ.
 
Η ενδιαφέρουσα βιογραφία του Τζόζεφ Άντον (ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Σαλμάν Ρούσντι για να παραπλανά τους διώκτες του) ξεκινά ακριβώς από κείνη την αποφράδα μέρα που η ζωή του συγγραφέα άλλαξε ριζικά, όπως και το όνομά του. Ένα όνομα που βγαίνει από τα βαφτιστικά δυο αγα­πη μένων του συγγραφέων. Το «Τζόζεφ» προέρχεται από τον Κόνραντ και το «Άντον» από τον Τσέχοφ. Με το νέο του όνομα και τη νέα του πλέον ζωή, ο συγγραφέας κατάφερε όχι μόνο να γράψει μια σειρά βιβλίων, τα οποία ανεξαρτήτως περιεχομένου και ποιότητας είχαν - λόγω της ιδιαίτερης περίπτωσής του - μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό αλλά και να… επιβιώσει τριών γάμων και ισάριθμων διαζυ­γίων! Αν και πρόκειται για αυτοβιογραφικό ανάγνωσμα, ο συγγραφέας διάλεξε το τρίτο πρόσωπο αφήγησης, ώστε να προσδώσει σε αυτό μια μυθιστορηματική χροιά. Στο πολυσέλιδο βιβλίο περιγρά­φονται με απίθανες λεπτομέρειες πρόσωπα, γεγονότα και περιστατικά που συνέβησαν στη ζωή τού συγγραφέα, ο οποίος, αν και κρυπτόμενος, δεν έχανε καμιά ευκαιρία να εκτεθεί δημόσια, όπως για παράδειγμα στη σκηνή, πλάι στους U2.
Θα έλεγε κανείς ότι δεν πρόκειται για μια εκ βαθέων εξομολόγηση, αλλά σίγουρα για μια λεπτομερή καταγραφή της περιπετειώδους καθημερινότητας ενός συγγραφέα, πάνω απ’ το κεφάλι του οποίου επικρέμαται μια πολύ ζόρικη απειλή, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε λεπτό. Έτσι, η ζωή του Τζόζεφ Άντον αποκτά αυτόματα την ιδιότητα μιας «σατανικής» μυθιστορίας!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου